Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA


Háztartási eszközök, konyha

A konyhai eszközök széles kategóriát foglalnak magukba, amelyeket az ételek elkészítéséhez, tárolásához és felszolgálásához használunk. Ide tartoznak az edények, serpenyők, kések, vágódeszkák, evőeszközök, konyhai gépek és egyéb kiegészítők. 

A konyhai eszközöket funkcionalitásuk, anyaguk és stílusuk alapján csoportosíthatjuk.

Néhány példa a konyhai eszközökre:

  • Főzőedények: lábasok, serpenyők, wokok, fazekok, gőzölők, stb.
  • Sütőedények: tepsik, sütőformák, piteformák, kenyérformák, stb.
  • Készülékek: hűtőszekrény, mosogatógép, mikrohullámú sütő, konyhai robotgép, kávéfőző, turmixgép, stb.
  • Vágóeszközök: kések, ollók, vágógépek, mandolinok, stb.
  • Edények: tálak, poharak, csészék, tányérok, evőeszközök, stb.
  • Konyhai kiegészítők: vágódeszkák, konyhai törlők, kesztyűk, fűszertartók, konyhai mérleg, időzítő, stb.

A konyhai eszközök kiválasztásakor fontos figyelembe venni az egyéni igényeket és a főzési stílust. A minőségi anyagokból készült eszközök tartósabbak és kényelmesebben használhatók. A megfelelő eszközökkel a főzés élvezetesebb és hatékonyabb lesz.

Ezen kívül léteznek speciális konyhai eszközök is, amelyeket bizonyos ételek elkészítéséhez használnak, mint például a halfiléző kés, a sushikészítő szett, vagy a pizzasütő.

A konyhai eszközök folyamatosan fejlődnek, és újabb innovatív termékek jelennek meg a piacon. A oskonyhai eszközök egyre népszerűbbek, amelyek automatizálják a főzési folyamatot és megkönnyítik az ételek elkészítését.

Érdemes-e 2-medencés mosogatót vásárolni?

A medencés mosogatók a kézi mosogatás alapkellékei, hiszen ezek nélkül elképzelhetetlen az alapvető tisztítási metódusok megvalósítása. Természetesen mosogató és mosogató között is komoly különbségek lehetnek, emiatt nem mindegy például, hogy két- vagy három medencés mosogatót választunk. Ennek fényében összeállítottunk egy pro és kontra listát a 2 medencés mosogatók vásárlásához.

Két medencés mosogatók előnyei

A 2 medencés mosogatók esetében természetesen az egyik legnagyobb előny, hogy nagyban megkönnyítheti a kézi mosogatás munkafázisait.

Ez már csak azért is igaz, mert a vendéglátóegységek számára szigorú higiéniai előírások vannak érvényben, aminek következtében például külön kell kezelni a fehéredényeket (felszolgálásra való eszközök) és a feketeedényeket (konyhában használt eszközök). Előbbi esetében a háromfázisú mosogatás az előírt, míg fekete edények esetében két- és háromfázisú mosogatás közül is választhatnak a vállalkozások.

Kétfázisú mosogatás

A kétfázisú mosogatás lényege, hogy a zsíroldás és a fertőtlenítés egy helyen, vagyis ez esetben egy medencében történik meg. Ezt tekinthetjük az első fázisnak. Gyakorlatilag ebben a fázisban kell elérni az edény teljes megtisztítását és kórokozó mentesítését, mechanikai és kémiai úton. Ezt követően a másik medencében, vagyis a második fázis során történik az öblítés tiszta folyóvizes öblítéssel.

A két medencés mosogatók tehát főképp a kétfázisú mosogatásban nyújthatnak segítséget, de egy 1 medencés mosogatóval kiegészítve akár a háromfázisú mosogatási folyamatokban is megállják a helyüket.

Ezen felül azonban még az alábbi előnyöket is megtapasztalhatjuk, ha egy kétmedencés mosogatót választunk:

  • rugalmas méret választék,
  • egyéb extra funkciókkal (felhajtás, csepptálca) is rendelhető.

Két medencés mosogatók egyéb funkciói

A két medencés mosogatók esetében komoly segítséget jelenthet a mindennapi használat során, a csepptálca, mely az öblítés utáni szárításban nyújthatnak hathatós segítséget. Erre a célra a csepptálcákkal egybeépített mosogatókat is vásárolhatunk.

Az felhajtás, mint plusz funkció elsősorban az esetlegesen kilöttyenő víz lejutását gátolhatja a fal, illetve a mosogató között. Ez higiéniai szempontból is lényeges, hiszen így nem telepedhetnek meg kórokozók a mélyedésekben.

Két medencés mosogatók hátrányai

A két medencés mosogatók esetében hátrányként mindenképp érdemes megemlíteni, hogy önmagukban nem láthatják el a háromfázisú mosogatás ,vagyis a fehéredény fertőtlenítés folyamatát, hiszen nem tudjuk elkülöníteni az egyes fertőtlenítési folyamatokat, amik a:

  • zsíroldás
  • fertőtlenítés
  • öblítés

 Összegezve

A kétmedencés mosogatók tehát ideális megoldást kínálnak számunkra, ha kétfázisú mosogatásról van szó, de egymedencés mosogatóval kiegészítve akár a háromfázisú fertőtlenítésre is alkalmasak lehetnek. További infók: Háztartási cikkek - étel-ital receptek.

Tovább


Nagykonyhai sütés, főzés

életmód háztartás
Sütősor - Berendezések egy éttermi konyhában + terített asztal

Hogyan süthetünk nagy mennyiségben?

A nagykonyhák számára állandó kérdés, hogyan süthetnek nagy mennyiségben hatékonyan és egyben ízletesen. Természetesen a modern konyhai eszközök ezeket az igényeket igyekeznek maradéktalanul kielégíteni, melynek köszönhetően számos sütésre alkalmas berendezés közül választhatnak a vendéglátóegységek.

Sütésre alkalmas eszközök

Amikor sütésről van szó szerencsére ma már tucatnyi berendezés közül választhatunk, melyek egyrésze többfunkciós, míg mások kifejezetten speciális feladatok ellátásra hivatottak. Az alábbi eszközök legalább egyike biztosan megtalálható a valamirevaló nagykonyhákban:

  • ipari sütő
  • ipari tűzhely
  • ipari olajsütő
  • billenő serpenyő
  • pizza kemence
  • rostlap

Megfelelő sütő kiválasztása

Ahhoz, hogy nagy mennyiségben süthessünk, elsősorban a megfelelő sütő berendezés kiválasztása kell nagy hangsúlyt fektetni. A sütésre az egyik legalkalmasabb eszköz kétségtelenül az ipari sütő. Szerencsére az ipari sütő választék igen szélesnek mondható, így biztosan mindenki megtalálja a magának valót.

Amennyiben például halat, vagy krumplit szeretnénk sütni, akkor jó választás lehet az ipari olajsütő is, amivel rövid idő alatt süthetünk ki nagy mennyiségű ételt.

Ipari sütőről röviden

Ipari sütők terén megkülönböztethetünk gáz, vagy elektromos kivitelű berendezéseket. Éttermi konyhák számára egyértelműen az elektromos sütő típus az optimális választás. Ennek oka, hogy ugyan drágább kivitelűek, de az üzemeltetésük sokkal költséghatékonyabb a mindennapokban, ami egy éttermi vállalkozás esetén hatványozottan fontos.

Ipari olajsütőről röviden

Az ipari olajsütők a leginkább alkalmasak burgonya, zöldség, valamint halételek sütésére. Emiatt a nagykonyhai használattól egészen a büfékocsiban történő üzemeltetésig bárhol megtalálhatók, hiszen könnyen, helytakarékosan süthetünk nagy mennyiségben.

Az élelmiszerek sütése olajban, zsírban ráadásul jóval hatékonyabb ételkészítést tesz lehetővé, mert az élelem a sütőben alkalmazott folyadékkal közvetlenül érintkezik.

Pizzakemencékről röviden

A pizzakemencék a sütés egyik speciális válfaját képviselik. Segítségük nélkül szinte elképzelhetetlen a minőségi pizza készítése. A nagy teljesítményű kemencék ugyanis percek alatt képesek kisütni a pizzatésztát, ami gyors és nagy mennyiségű pizza étel előállítást tesz lehetővé bármely konyha számára.

Rostlapokról röviden

A rostlap alkalmas lehet húsok, pecsenyék, hamburgerpogácsák, zöldségek vagy egyéb ételek gyors és látványos grillezésére is. A több zónás, krómozott vagy öntöttvasból készült felületekkel rendelkező szeletsütő lapok hőmérséklete külön-külön is állítható, így biztosítva a gazdaságos, nagy mennyiségű és az igény szerinti felhasználást.

Összegezve:

A valóban nagymennyiségű, ipari sütéshez tehát számos eszköz adott, a nagykonyhai munkák során. Amennyiben valóban hatékonyan szeretnénk sütni, akkor érdemes egy megbízható konyhai eszközöket forgalmazó webshop kínálatából választanunk, ahol gyakran még garancia ügyintézést is vállalnak.

életmód háztartás

webshop választék - étel receptek | ajánló: pr szolgáltatás és árucikk

Tovább


Tanácsok rajzszén felhasználására

életmód használat árucikk

Akár télikert-dizájnhoz is hasznáéható a szénkréta 

A művészek, alkotók előszeretettel használják a rajzszenet sokoldalúsága miatt. Mivel ugyanis jól szétkenhető, sokkal gyorsabban tudunk nagy felületeket befedni vele, ráadásul az árnyékolásban is hatékonyabb. Készülhetnek rajzszénnel portrék, tájképek, de csendéletek is. Használata azonban nem olyan könnyű, mint a grafité.Aki először próbálkozik rajzszénnel alkotni, több nehézségbe is ütközhet. Az alábbiakban adunk 5 tippet, hogy könnyebb legyen a művelet. Ha rajzszén vásárlása és felhasználása előtt állsz, olvass tovább

1.     Óvatosan használd fel a rajzszenet!

A rajzszén fent részletezett előnye hátrány is lehet a kevésbé gyakorlottak számára. Pillanatok alatt elmaszatolódik kezünkön, az asztalon, sőt, a papírlapon is. Érdemes tehát óvatosan használni, és egy rongy vagy papír zsebkendő segítségével megfogni. A rajzszén e hátrányán óvatosság, körültekintés és gyakorlat segít.

2.     Kend szét a rajzszenet!

Miután felvittük a rajzszenet a papírra, el kell kennünk elképzelésünk szerint. A következő módokon tehetjük ezt meg:

  • kendővel
  • fültisztító pálcikával
  • ujjal
  • vízbe mártott ecsettel

Érdemes kísérletezni, mert a különböző technikák különféle eredményekhez és hatásokhoz vezetnek. A vizes megoldásnál válassz vastagabb papírt, ami nem ázik át.

3.     Használj szénceruzát is!

Ha határozottabb vonalakat vagy apró részleteket szeretnél megrajzolni, dolgozz szénceruzával. Ez gyakorlatilag egy faborítású szénrúd.

4.     Távolítsd el a felesleges rajzszenet!

A szénrajzról el tudjuk távolítani a felesleges szenet. Ehhez monopol- vagy gyurmaradír kell. Persze próbálkozhatunk zsebkendővel is.

5.     Ne feledd fixálni a munkád!

Mikor elégedett vagy a munkáddal és teljesen befejezted, fontos, hogy használj fixatív szert. Enélkül ugyanis elmosódik a mű. Ha fixatívot permetezel a képre, egy réteg keletkezik a szén fölött, így az nem maszatolódik.

A szer nem kimondottan egészséges, ezért érdemes szabad levegőn vagy szellős helyen használni. Fontos, hogy a permetezés után a kép már nem módosítható.

Összegzési tippek: A rajzszén sokoldalú anyag, mellyel többek között izgalmas portrék, tájképek vagy csendéletek jöhetnek létre. Kicsit nehezebb bánni fele, mint a grafittal, de a különleges tónusokért és hatásokért megéri próbálkozni. A fenti tippek, valamint az időráfordítás és a gyakorlat segítségével megtanulható a rajzszén használata.

Más: Tippek kötelek használatához

Tovább

pr-cikk portál

blogavatar

Termékek és szolgáltatások ajánló oldala. PR-ciikk megjelentetés és link elhelyezés marketing szövegben. Életmód, egészség, környezetvédelem, fenntarthatóság. Műszaki cikkek és háztartási gépek. Lakás - otthon - család. Termékoldalak Google első oldalra kerülése cikkmarketing segítségével. Honlap-SEO.

Utolsó kommentek