pr-cikk télikert energia

Miért energiahatékony egy télikert?

  • Üvegházhatás: A télikert üvegfalai nappal átengedik a napfényt, a benne keletkezett hőenergiát pedig éjszaka bent tartják, így fűtési szezonban akár a fűtési költségek egy részét is megtakaríthatjuk.
  • Hőszigetelés: A modern télikert építés során hőszigetelt üvegfalakat és profilt használnak, ami minimalizálja a hőveszteséget a háttérépület számára.
  • Napenergia: A télikertben elnyelt napenergia télen fűtésre, nyáron pedig hűtésre használható passzívan, aktív napkollektorok beépítésével vagy a tetőre szerelt napelemek révén pedig megújuló energiaforrássá is válhat.
  • Szellőzés: A megfelelően kialakított szellőzőrendszerrel a télikertben kellemes hőmérsékletet tarthatunk nyáron is légkondicionálás nélkül.
  • Növények hőszigetelő hatása: A beltérben lévő növények további hőszigetelést biztosítanak az épületnek, és párát adnak le a levegőbe.
  • Energiatakarékos berendezések: A télikert fűtésére és hűtésére energiatakarékos berendezéseket, például infrapaneleket éshőszivattyút használhatunk.

Egy létesítmény energiahatékonysága a tervezéstől, a kivitelezéstől és a használattól is függ. A fenti pontok betartásával azonban jelentősen csökkenthetjük az energiatakarékos télikert üzemeltetési költségeit, és élvezhetjük a napenergia és a növények adta előnyöket.

Energiatakarékossági intézkedések:

  • az épület szerkezetének hő- és hangszigetelése
  • energiatakarékos fűtő és hűtő berendezések
  • lehetőség: napelem teraszra telepítése
  • árnyékolástechnika
  • világítástechnika
  • öntözési rendszer.

A télikert hőszigetelése

Az energiafelhasználás optimalizálásával kapcsolatban a legkézenfekvőbb megoldás a kialakított helyiség megfelelő hőszigetelésének biztosítása. Ennek köszönhetően a téli hidegben alacsonyabb a beépített terasz hővesztesége, a nyári melegben pedig könnyebben tarthatjuk meg a kellemes hűvös levegőt.

Hőszigetelést az alábbi épületrészeken építünk be:

  • aljzatbeton hőszigetelése
  • falak, oszlopok hőszigetelése
  • energiatakarékos műanyag nyílászárók beépítése.

A télikertépítő szakemberek mindig a megrendelő által kért, hő- és hangszigetelő tulajdonságokkal ellátott ajtókat és ablakokat építenek a télikert szerkezetébe.

 

Optimális energiafelhasználás

télikert fűtéséről is gondoskodnunk kell, bármennyire is szakszerűen végzik el a szakemberek a műanyag konstrukció kialakítását, a téli időszakban csak akkor használhatjuk lakószobaként is a télikertet, ha energiatakarékos fűtőberendezéseket szerelünk be.

A ház fűtőrendszerére csatlakoztatva, a megfelelő kazán kiválasztásával a téli napsütés melegével kiegészítve az egész ház fűtése olcsóbbá válhat a téli hónapokban. Ettől eltérő megoldás az ugyancsak energiahatékony infrasugárzók használata kültéri teraszok fűtésére.

Árnyékolástechnika

Kevesen vannak tisztában azzal, hogy a téli fűtésszámlához hasonló összeget költhetünk el nyáron az épület klimatizálására is. A nyári napsütésben a télikert üvegfelületein beáramló energia felforrósítja a beépített terasz, amivel hűtő berendezések nehezen birkóznak meg, ezért mindenképpen célszerű a megfelelő árnyékolástechnikai berendezések beépítése. Az árnyékolás mellett ez biztosíthatja a belátás elleni védelmet is. A télkert hűtésének másik lehetséges módja a mobil télikert építése, mely előnye, hogy az üvegfalak eltávolíthatók a nyári melegben.

Világítástechnika

Otthonunk energiafelhasználásának optimalizálása során a télikert költséghatékony világítását is érdemes kialakítani. A lakószobaként is funkcionáló beépített teraszon a hangulatvilágítás csak akkor lehet költséghatékony, ha a megfelelő LED technológia segítségével alakítjuk ki.

Öntözőrendszerek

Az öntözőrendszer különös figyelmet igényel a télikertépítés során. A növények vízigényének optimális kielégítése nem csak azok növekedésére hat jótékonyan, hanem a vízszámlát is alacsonyan tartja. Az optimális energiafelhasználás érdekében a télikertben műanyag tartályba gyűjtött esővízzel is öntözhetünk.

  • Energiatakarékos megoldás a teraszbeépítés és télikert építés. Budapesti gyártó: üveg tető, ajtó, abla
  • Terasztetőre átlátszó napelemek telepítése

Optimális és hatékony energiafelhasználás a télikertben minden évszakban. A télikertépítés során törekednünk kell az energiafelhasználás optimalizálására, melynek köszönhetően lényegesen olcsóbb lesz a beépített teraszon kialakított lakószoba fenntartása és a növények gondozása.